admission

Full price
HUF 400/exhibition
50% discount
(youths aged 6–26 years; senior citizens aged
62–70 years)
HUF 200/exhibition


Combined ticket

(valid to all of the exhibitions)
Full price
HUF 1000
50% discount
(youths aged 6–26 years; senior citizens aged
62–70 years)
HUF 500

when? where?

Monday closed.
Tuesday – Sunday

April to October
 
10.00am – 6.00pm
  November to March
10.00am – 4.00pm


MAIN BUILDING – THE LEGACY OF SZOBOSZLÓ
12 Bocskai Street

MUSEUM GALLERY
11 Bocskai Street

THE INTERNATIONAL MUSEUM OF MODERN ART
14 Bocskai Street

THE FOLK ART OF THE HAJDÚSÁG
21 Bocskai Street


Contacts:

Address:
12 Bocskai Street, 4200 Hajdúszoboszló
Phone: +36 52/362-165
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Népművészeti kiállítások

A kiállítás részleteA kiállítás részleteNépművészeti kiállításunk úgy ad képet a környék és a magyarság népi tárgykultúrájáról, hogy a látogató közben önálló gyűjtemények darabjait csodálhatja meg. A SZOBOSZLÓ NÉPI IPARMŰVÉSZETE a helyi tárgyalkotók munkáit vonultatja fel, külön egységben bemutatva a híres nádudvari fekete kerámia egyik jeles képviselőjének, Fazekas Istvánnak néhány jellegzetes alkotását; míg JOSEPH KÁDÁR MAGYAR NÉPI KERÁMIÁI a magyar fazekasság 66 darabját vonultatja fel.

helyszín:
Népművészeti kiállítóhely, Bocskai u. 21.

nyitva tartás:
április 1–október 31.: K–V 10–18 ó
november 1–március 31.: K–V 10–16 ó

A Hajdúság történelmileg kialakult tájegység, települései is eltérő történelmi gyökerekkel bírnak. Így kerülhetett egymás mellé a szokástárgyakat felvonultató vitrinsorban a reformátusok fekete kontyoló ruhája a hajdúdorogi görög katolikusok pászkaszentelő kosarával, karácsonyi kecskemaszkjával; a szoboszlói szilveszteresti, török elűzésre is emlékező csergetés és a katolikus betlehemezés. A kiállítás a látványosság mPásztorkészség 1896-bólPásztorkészség 1896-bólegtartása mellett arra törekszik: ne különüljenek el a díszes megformálású, ünnepi alkalomra szánt eszközök és a legegyszerűbb használati tárgyak, melyek célszerű felépítésükben, arányosságukban, pusztán formájukban tükrözik-adják vissza használóik esztétikai igényességét, szépérzékét. Ünneplő presztízs tárgyaival, mindennapi használati eszközeivel a hagyományos paraszti kultúra van jelen ezen a népművészeti kiállításon. A népművészet nem azonos a népi díszítőművészettel, sokkal inkább az ember és tárgya közötti kapcsolatról van szó.

Az épület kisebbik termében Hajdúszoboszló népművészeinek / népi iparművészeinek legszebb munkáit mutatjuk be. Ezek a tárgyak, ez a kiállítási egység folytatása a muzeálisnak tekintett népművészetnek. Az alkotók a hagyományos kézműves technikát örökítik át tárgyaikkal; ugyanakkor azok megformáltsága, díszítményük – bár merít a korábbi évszázadok kiforrott stílusából – sokkal inkább készítőjüknek a mai tárgykultúrába simuló művészi tehetségét tükrözi. A kiállítók között Császi Ferenc, Galánfi András fafaragók, Radácsi Piroska, Tóth Aranka hímzők, a Népművészet Mesterei; Árvai Anikó, Dezsőné Borbély Emma, Galánfiné Schmidt Teréz szövők, Vetró Mihály nemezkészítő a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosai.

A nádudvari fazekasság, a feketeedény-készítés már-már elfeledett mesterfogásait az 1950-es években a Fazekas család fazekasai elevenítették fel. Egyikük, Fazekas István (1924-2007) 1973-ban Hajdúszoboszlóra költözött, s a fazekaskodás mellett felépítette nagy tornácos, két szobából álló kiállítóhelyét, a „nádas házat". Az első teremben régi nádudvari kerámiáit és saját munkáit állította ki, a másikat hajdúsági tisztaszoba mintájára népművészeti tárgyakkal rendezte be, s az ország más mestereitől kapott remekekkel díszítette.

Fazekas István régi nádas házának tornácánFazekas István régi nádas házának tornácánFazekas István halála után gyűjteményének tárgyai a múzeumba kerültek. A megváltozott helyszínen nincs arra mód, hogy a hajdani kiállítás újra láthatóvá váljon, de Fazekas István gyönyörű kantáit, nagy táljait, bödönjeit, fűszertartóit, és a vélhetően legrégibbi nádudvari edényt, egy 1824-es nagy korsót is láthatunk. Fazekas István a népművészeknek adható legmagasabb állami kitüntetést, a Népművészet Mestere címet az elsők között kapta meg 1954-ben.

Joseph Kádár magyar népi kerámiáit 2010-óta láthatjuk. Kádár művészi hitvallása szerint műgyűjtői tevékenysége is életműve része. Vallja, hogy a gyűjtés és a tudás összetartozik. A Néprajzi Múzeum szakembereivel való munkakapcsolata erőteljesen inspirálta, hogy a magyar néprajzi kerámiát is tudatosan gyűjtse. Első gyűjteménye Párizsba távoztával csaknem szétszóródott. A kiállításban látható válogatást – közte védetté nyilvánított tiszafüredi edényeket – először időszaki kiállításként kívánta szerepeltetni, majd, tudván, hogy a Bocskai Múzeum kerámiaanyaga távolról sem reprezentálja a magyar fazekasságot, úgy határozott, hogy gyűjteménye 66 darabját a múzeumnak ajándékozza, az ajándékozás tényének feltüntetésével.

Ebben az épületben tudtuk elhelyezni a nagy szecessziós iratszekrényt, a francia ebédlőbútort, a szoboszlói zsinagóga emléktábláját. Kis múzeumi boltunkban nádudvari feketeedényt árulunk, Fazekas Lajos, a Népművészet mestere munkáit.