képgaléria

Évkönyv

A következő linkről letöltheti évkönyvünket.

A Bocskai István Múzeum Évkönyve I. 2014

A Bocskai Múzeum küldetése

A néprajzi kiállításunk egyik részleteA Bocskai István Múzeum gyűjteményei reprezentatív képet kívánnak alkotni Hajdúszoboszló és a hajdúszoboszlói kistérség múltjáról és jelenéről néprajzi, történeti, művészeti, társadalmi összefüggésben. A múzeum a kistérség szellemi és anyagi örökségének megőrzéséért, gyarapításáért, nyilvánosságra hozataláért működik.

Bővebben: A Bocskai Múzeum küldetése

Történetünkről

A Nemzetközi Modern Múzeum megnyitó ünnepsége 1996. október 1. A képen balról jobbra: Nemes Judit képzőművész, Joseph Kádár, Jenei Tibor idegenforgalmi referens, Göncz Árpád köztársasági elnök, Dr. Sóvágó László polgármesterA Bocskai István Múzeum nem tartozik a nagy múltú közgyűjtemények közé. Nem felsőbb kultúrpolitikai kezdeményezés, hanem a helyi gimnázium diákjainak értékmentő aktivitása és a lakosság áldozatkészsége hozta létre. Létesítését a hagyománytisztelet és a fürdőváros idegenforgalma egyaránt indokolta.

Bővebben: Történetünkről

Múzeumi gyűjteményeink

Gyűjteményünk legféltettebb darabja a Bocskai-zászlóA több tízezer darabot számláló muzeális anyag jelentős hányada tárgyakból, történeti dokumentumokból, fényképfelvételekből áll (15 ezer darab), másik része adattári gyűjtemény, könyvtár. A történeti-helytörténeti anyag legféltettebb darabjai a Bocskai- és a hajdúemlékek. Ezek közé tartozik a „Bocskai-zászló", a holland Caymox Baltazár rézmetszete (1604), a fejedelem ezüsttallérja (1605), az itt letelepített lovas hajdúk vezetőjének nemesi levele (1606), a szoboszlói hajdúk kiváltságlevelének másolata és a helyi Bocskai-kultusz számos relikviája (festmény, grafika, szobor, érem).

Bővebben: Múzeumi gyűjteményeink

További cikkeink...