képgaléria

Történetünkről

A Nemzetközi Modern Múzeum megnyitó ünnepsége 1996. október 1. A képen balról jobbra: Nemes Judit képzőművész, Joseph Kádár, Jenei Tibor idegenforgalmi referens, Göncz Árpád köztársasági elnök, Dr. Sóvágó László polgármesterA Nemzetközi Modern Múzeum megnyitó ünnepsége 1996. október 1. A képen balról jobbra: Nemes Judit képzőművész, Joseph Kádár, Jenei Tibor idegenforgalmi referens, Göncz Árpád köztársasági elnök, Dr. Sóvágó László polgármesterA Bocskai István Múzeum nem tartozik a nagy múltú közgyűjtemények közé. Nem felsőbb kultúrpolitikai kezdeményezés, hanem a helyi gimnázium diákjainak értékmentő aktivitása és a lakosság áldozatkészsége hozta létre. Létesítését a hagyománytisztelet és a fürdőváros idegenforgalma egyaránt indokolta.

A múzeumalapítást több évtizedre visszanyúló eredménytelen próbálkozások előzték meg. A műtárgygyűjtést Juhász Imre történelemtanár vezetésével a történelem szakkör tagjai kezdték meg 1957 őszén. A szakköri gyűjtőmunka rövidesen városi mozgalommá szélesedett, és a siker nyomán felmerült az állandó kiállítás gondolata. Ilyen előzmények után nyílt meg az első múzeumi kiállítás Hajdúszoboszlón 1958 júniusában. A teremőri szolgálatot, a tárlatvezetést középiskolás diákok végezték, a gyűjtemény folyamatosan gyarapodott.

Juhász Imre történelemtanár a múzeumalapító szakkörösökkel – 1957-1958Juhász Imre történelemtanár a múzeumalapító szakkörösökkel – 1957-1958Az új „intézmény" nem véletlenül Magyarország és Erdély fejedelméről kapta nevét. Bocskai volt az, aki 1606-ban Szoboszlóra telepítette lovashajdúinak egy részét, és címert is adományozott nekik.

A múzeum 1964 januárjában kapott működési engedélyt, s ekkor kapcsolták be a Hajdú-Bihar Megyei Múzeumok Igazgatóságának szervezetébe is. Újabb szervezeti változás 2013 januárjában történt. Ekkor szűnt meg jogutód nélkül a megyei múzeumigazgatóság, és a Bocskai Múzeum fenntartója Hajdúszoboszló Város Önkormányzata lett. A múzeum gyűjtőkörzete az első működési engedély szerint is nem csupán Szoboszló, hanem a környező települések, Hajdúszovát, Nagyhegyes, Nádudvar, Földes, Tetétlen, Kaba területére is kiterjedt. Fennállásának első évétől 1980 tavaszáig a múzeum a művelődési központ épületében működött, majd átköltözött mai helyére, a Bocskai utcába. Az első önálló épület később még három másikkal egészült ki itt.

A Hajdúság népművészete című állandó kiállítás a Művelődési Házban – 1973A Hajdúság népművészete című állandó kiállítás a Művelődési Házban – 1973Jelenleg az intézmény épületeiben és azok udvarán több állandó kiállítás tekinthető meg. A Bocskai utca 12. szám alatt 2013-ban elkészült helytörténeti kiállítással, az udvaron álló színben régi mezőgazdasági eszközökkel, gépekkel (a talajművelés, magtisztítás és -tárolás, a teher- és személyszállítás eszközeivel) ismerkedhet a nézőközönség. A 21. szám alatt a „Hajdú-Bihar megye népművészete" (1987) és „Szoboszló élő népművészete" c. kiállítás (1993) várja a látogatókat. A Múzeumi Galériában (Bocskai u. 11. szám) az erdélyi származású Cseh Gusztáv grafikusművész válogatott alkotásai láthatók.

Ez az épület ad otthont időszaki kiállításainknak is. Az épület udvarában a régióra jellemző sírjelekből szabadtéri fejfakiállítás látható (1990). A 14. szám alatt a helyi városvezetés a kortárs művészet iránti érdeklődés igényeinek kielégítésére önálló épületet biztosított a Nemzetközi Modern Múzeum számára (1996). Alapítója a szoboszlói kötődésű, de Párizsban élő Joseph Kadar festőművész.

A négy évtizedes múzeumépítő munka eredményeként ma már elmondhatjuk: a Bocskai utca a múzeumok utcája lett Hajdúszoboszlón. A város más helyein létrehozott kamara-kiállítások közül a gyógyfürdőben elhelyezett állandó fürdőtörténeti kiállítás a legnagyobb. Az érdekes, színes bemutató a helyi fürdőkultúra egész múltját átíveli.