képgaléria

Szoboszló öröksége: föld – kard – víz

Az első terem: Történelmi örökség2013. január 22-én nyílt meg a Szoboszló öröksége: föld – kard – víz c. állandó helytörténeti kiállítás. Az új kiállítás nem hagyományos módon, az időrend szigorú betartásával, hanem tematikusan, interaktív módon mutatja be Hajdúszoboszló történetét két teremben.

Bővebben: Szoboszló öröksége: föld – kard – víz

Népművészeti kiállítások

A kiállítás részleteNépművészeti kiállításunk úgy ad képet a környék és a magyarság népi tárgykultúrájáról, hogy a látogató közben önálló gyűjtemények darabjait csodálhatja meg. A SZOBOSZLÓ NÉPI IPARMŰVÉSZETE a helyi tárgyalkotók munkáit vonultatja fel, külön egységben bemutatva a híres nádudvari fekete kerámia egyik jeles képviselőjének, Fazekas Istvánnak néhány jellegzetes alkotását; míg JOSEPH KÁDÁR MAGYAR NÉPI KERÁMIÁI a magyar fazekasság 66 darabját vonultatja fel.

Bővebben: Népművészeti kiállítások

Picasso, Kassák, Vasarely és mások... – Joseph Kádár gyűjteménye

Panorámakép a kiállításrólA Nemzetközi Modern Múzeum Joseph Kádár gyűjteményéből jött létre 1996-ban. A művész 1969-től Párizsban élt, ahol az emigrációban élő magyar művészek mellett közeli kapcsolatba került számos világhírű alkotóval – ennek köszönhető, hogy a látogatók Hajdúszoboszlón egyebek között Vasarely, Braque, Le Corbusier, Picasso, Vieira da Silva, Kassák egy-egy grafikáját is láthatják.

Bővebben: Picasso, Kassák, Vasarely és mások... – Joseph...

Rácz György emlékkiállítás

Szárnyasoltár a XX. századbólA Szarvason született, majd képzőművészeti tanulmányait Budapesten és Szeged végző Rácz György 1970-ben került Hajdúszoboszlóra, ahol meghatározó tagja lett a helyi művészeti és kulturális közéletnek. 1996-ban költözött a Bocskai u. 14. szám alatti műemléklakásba, ahol 2008-ban bekövetkezett haláláig élt és alkotott.

Bővebben: Rácz György emlékkiállítás

Cseh Gusztáv grafikái

A kiállítás részleteCseh Gusztáv (1934-1985) erdélyi grafikusművész. Szülővárosában, Kolozsvárott végzett képzőművészeti főiskolát. 1960-ban vett részt először csoportos kiállításon, első egyéni kiállítása 1965-ben volt. Hajdúszoboszlón 1989 óta láthatók művei, kiállítása 1999-ben költözött át a Szoboszlói Galéria épületébe, ahol ma is látható a tusrajzok, rézmetszetek mellett két sorozata.

Bővebben: Cseh Gusztáv grafikái

8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás – mindennapi élet a Kádár-korban

A legendás műbőr ülőgarnitúraA fenti címen nyílt 2011 novemberében retró kiállítás a Bocskai Múzeumban. A kiállított tárgyak magángyűjteményekből, döntő részben Dalnoky Ferenc gyűjteményéből származnak.

Bővebben: 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás –...