képgaléria

"Távol tőled s mindig veled" – Kíváncsi Illi titkos élete (2011)

A kiállítás részleteA kiállítás részleteAz irodalomtörténet sajátos, meseszerű mozaikdarabja a Debrecenben újságíróskodó Ady Endre és az őt (illetve a Debreczeni Hírlap szerkesztőségét) levelével felkereső, álnevet használó rajongó különös kapcsolata. Kíváncsi Illi élete végéig ápolta Ady emlékét – a Bocskai Múzeum kiállítása pedig felfedte a "fájdalmas, édes titkokat".

helyszín:
Múzeumi Galéria, Bocskai u. 11.
A kiállítás 2011. október végéig
volt megtekinthető.

 


1899. januárjában a Debreczeni Hírlap szerkesztősége levelet kapott Kíváncsi aláírással, amelyben a magát megnevezni nem akaró olvasó aziránt érdeklődött, hogy „miért olyan szomorú Ady Endre költészete?". Varga Ilona – alias Kíváncsi IlliVarga Ilona – alias Kíváncsi IlliA válaszra válasz érkezett, majd levelek, üzenetek, versek, tárcák és novellák sora született meg és váltotta egymást anélkül, hogy a felek valaha személyesen megismerkedtek volna egymással.

Varga Ilona – mert róla van szó – nyugdíjba vonulása után testvéreivel Hajdúszoboszlóra költözött, s a Fecskezug-beli fehérkerítéses házikóban valóságos szentélyt állított Adynak.

Kiállításunk ennek a szűzies, ártatlan, önfeláldozó szerelemnek, e „fájdalmas, édes titoknak" állított emléket.