képgaléria

Kihajtástól behajtásig – Kunkovács László fotóművész, etnográfus kiállítása (2010)

KiállításrészletKiállításrészletA kiállítás (Kihajtástól behajtásig) nem csupán a pásztorélet történetét mesélte el Szent György napjától Szent Mihály napjáig, hanem bemutatta e tevékeny időszak alatt a Hortobágy mellékének tipikus parasztgazdáit, a hortobágyi pásztorokat, az alföldi falvak lakóit, a tanyasiak életének mindennapjait, természetes és épített környezetét, emlékeit, rítusait, szimbólumait, a hajdanvolt paraszti élet szépségeit.

helyszín:
Múzeumi Galéria, Bocskai u. 11.
A kiállítás 2010. október végéig
volt megtekinthető.

 


A fotókiállításon rácsodálkozhattunk a botospányva használatára, a legkülönbözőbb pásztorviseletekre, vagy a dörgölődző fa, a szárnyék és más leleményes eszközök nélkülözhetetlen funkciójára is.

„Ha az alföldi pásztorélettel akarunk megismerkedni – vallja Kunkovács –, akkor az eurázsiai füves puszta, más szóval a sztyeppövezet fogalmánál kell kezdenünk: Észak-Kínától Mongólián és Kazakisztánon át, majd UkrKunkovács László a kiállítás képei előttKunkovács László a kiállítás képei előttajna déli részén, s legvégül a Kárpátokon átjutva a Nagyalföldig." Évezredes hagyományt őriz ez a hatalmas terület. Ezt őrzi a magyar puszta is. Ahogy a fű kisarjad, kihajtják a jószágot a Hortobágyon. A beszorulás pedig, vagyis a behajtás egy későőszi napon történik: Hajdúszoboszlón „szíjjelverísnek" mondták a kinn háló angyalházi gulya őszi szétoszlatását, amikor a város alá beterelt állatokat kiosztották gazdáiknak.

A hajdúszoboszlói kiállítás éppen ezért kapta a Kihajtástól behajtásig címet – ebben a két szóban összegződik a pásztor tavasztól késő őszig zajló tevékeny élete, amit a tárlaton is végigkövethettünk. A rügyfakadás és lombhullás közötti hónapokban összesűrűsödik az élet minden fontos mozzanata: a kisbárány születése, a bikaborjú kasztrálása, a tej feldolgozása, az állatok legeltetése, gondozása, gyógyítása. Az ősidőkből átöröklött állatgyógyászattal, mint a foggal végzett herélés, békésen megfér és a pásztorkultúra szerves részévé vált a villanypásztor leszúrása és a zsebrádiózás is.

Kunkovács László falukutatása egyszerre tudósítói, újságírói és tudományos dokumentálás.