képgaléria

8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás – mindennapi élet a Kádár-korban

A legendás műbőr ülőgarnitúraA legendás műbőr ülőgarnitúraA fenti címen nyílt 2011 novemberében retró kiállítás a Bocskai Múzeumban. A kiállított tárgyak magángyűjteményekből, döntő részben Dalnoky Ferenc gyűjteményéből származnak.

helyszín:
Múzeumi Galéria, Bocskai u. 11.

nyitva tartás:
április 1–október 31.: K–V 10–18 ó
november 1–március 31.: K–V 10–16 ó

Dalnoky Ferenc, az anyag nagy részének gyűjtője honlapján is olvasható írásában így vallott a retróhoz fűződő viszonyáról:

„2006-ban írtam egy könyvet, a Homokkerti capricciót. A könyv osztatlan sikere nagyon meglepett, hiszen eredeti szakmám dízelmozdony-szerelő, és a nyári balatoni üdvözlőlapokat kivéve életemben egy sort se írtam.

Korabeli konyhaberendezés, az elmaradhatatlan falvédőkkelKorabeli konyhaberendezés, az elmaradhatatlan falvédőkkelKiadás előtt a könyv betűméreteivel kapcsolatosan volt egy kis vitám a lektorral. Én szerettem volna nagyobb méretű nyomdai betűket, de meggyőztek. A nagy betűforma nem jó, olyan mesés. Mondták nekem. Így viszont vékonyka lesz a könyv.

Nem baj, gondoltam, majd a régi gyerekkori játékaimból fotózok egy párat a könyvbe. Irány a padlás, de semmit sem találtam. Anyám bűnbánóan bevallotta, odaadta az összes régi játékomat a szomszéd gyerekeknek még 1991-ben. Irány az ócskapiac. Bújtuk a feleségemmel az újsághirdetéseket, és ott volt még az internetes árverések hada is. Volt olyan eset, hogy az utcán szólítottunk le egy nyolcvanéves bácsit, aki gyalogosan tolta ki a bicikli csomagtartóra erősített régi Horizont típusú televízióját a szeméttelepre. Elkértük a tévét. Ő boldogan nekünk adta.

– Legalább a fájós lábammal nem kell kitalpalni a telepig – mondta mosolyogva. A könyv kész lett, de mi nem tudtunk leállni. Amikor tele lett a pince és a padlás is, elhatároztuk, hogy csinálunk belőle egy kiállítást."

Az Ebesről a Bocskai Múzeumba került kiállítást helyi fényképfelvételekkel egészítettük ki, melyek nem csupán hangulati elemek, de olyan – mára már feledésbe merült – fogalmak jelentését is meg tudják világítani, mint a névadó, a társadalmi munka, az úttörőavatás.

Ízelítő az ideológiai örökségbőlÍzelítő az ideológiai örökségbőlA kiállítási anyag folyamatos bővülése mellett megújult a tárgyak bemutatásának koncepciója is, melyhez a Nagy Feró által megénekelt munkásmozgalmi jelszó adta az ötletet.

Az első két teremben látható a munka világa. Bár a gyűjtemény érdekessége, hogy munkaeszköz nem nagyon került be, mégis megtalálunk itt néhány mechanikus számológépet, pénztárgépet, írógépet vagy harisnya-szemfelszedőt az 1970-80-as évekből. Itt vannak ugyanakkor azok a politikai jelképek, amelyekkel a munkahelyeken lehetett találkozni a korban, a Lenin-képek és -szobrok, brigádzászlók, mozgalmi jelvények, kisdobos és úttörő egyenruhák, de olyan apróságok is, mint az iskolai takarékbélyeg.

A második szoba a pihenés színtere. Itt gyereksarok, konyha és nappali enteriőr próbálja érzékeltetni a létező szocializmus világának szolid „jólétét". Sokan ismernek rá gyermekkoruk egy-egy kedvenc játékára, a pedálos Moszkvicsra, vagy a nagyszülők zöldre festett konyhabútorára, és ismerős lehet a hengerelt fal is.

A harmadik szoba a szórakozásé. Itt híradástechnikai eszközök, bakelitlemezek, sörök és üdítő italok címkéi, cigarettás dobozok, reklámplakátok emlékeztetnek arra, hogy a fogyasztói társadalom gyökerei nálunk ebbe a korba nyúlnak vissza.

Külön érdekessége a kiállításnak, hogy egyes retró játékokat, tárgyakat meg lehet vásárolni a múzeumban.