képgaléria

"Távol tőled s mindig veled" – Kíváncsi Illi titkos élete (2011)

A kiállítás részleteAz irodalomtörténet sajátos, meseszerű mozaikdarabja a Debrecenben újságíróskodó Ady Endre és az őt (illetve a Debreczeni Hírlap szerkesztőségét) levelével felkereső, álnevet használó rajongó különös kapcsolata. Kíváncsi Illi élete végéig ápolta Ady emlékét – a Bocskai Múzeum kiállítása pedig felfedte a "fájdalmas, édes titkokat".

Bővebben: "Távol tőled s mindig veled" – Kíváncsi Illi...

Dr. Kós Károly néprajzi grafikái (2010–2011)

Érdeklődők a kiállításonDr. Kós Károly (1919-1996) erdélyi magyar néprajzkutató, muzeológus, id. Kós Károly (1883-1977) építész, író, grafikus fia volt. Tudományos kutatásai igen széleskörűek voltak, az erdélyi és a moldvai magyarság szellemi és agyagi kultúrájának szinte teljes területét felölelték.

Bővebben: Dr. Kós Károly néprajzi grafikái (2010–2011)

Fazekas István emlékkiállítása (2009–2010)

A kiállítás részlete – a fazekasműhely tárgyaiA híres nádudvari fekete kerámia hagyományainak egyik legismertebb, legavatottabb folytatója volt Fazekas István. Apja, id. Fazekas Lajos műhelyében tanulta ki a szakmát, 1952-ben már kiérdemelte a népművész rangot, két évvel később pedig az elsők között kapta meg a Népművészet Mestere címet.

Bővebben: Fazekas István emlékkiállítása (2009–2010)

Kihajtástól behajtásig – Kunkovács László fotóművész, etnográfus kiállítása (2010)

KiállításrészletA kiállítás (Kihajtástól behajtásig) nem csupán a pásztorélet történetét mesélte el Szent György napjától Szent Mihály napjáig, hanem bemutatta e tevékeny időszak alatt a Hortobágy mellékének tipikus parasztgazdáit, a hortobágyi pásztorokat, az alföldi falvak lakóit, a tanyasiak életének mindennapjait, természetes és épített környezetét, emlékeit, rítusait, szimbólumait, a hajdanvolt paraszti élet szépségeit.

Bővebben: Kihajtástól behajtásig – Kunkovács László...