képgaléria

Fazekas István emlékkiállítása (2009–2010)

A kiállítás részlete – a fazekasműhely tárgyaiA kiállítás részlete – a fazekasműhely tárgyaiA híres nádudvari fekete kerámia hagyományainak egyik legismertebb, legavatottabb folytatója volt Fazekas István. Apja, id. Fazekas Lajos műhelyében tanulta ki a szakmát, 1952-ben már kiérdemelte a népművész rangot, két évvel később pedig az elsők között kapta meg a Népművészet Mestere címet.

helyszín:
Múzeumi Galéria, Bocskai u. 11.
Az emlékkiállítás 2009 áprilisától 2010 áprilisáig
volt megtekinthető.

Fazekas István Nádudvaron született 1924-ben. Kerékgyártó- és kereskedőinas volt, majd gazdasági iskolát végzett. Fazekasok gyermekeként már ifjúkorára megtanult korongozni. 1940-től édesapja, id. Fazekas Lakos műhelyében inaskodott.

A második világháború után, 21 évesen vándorútra kelt. Öt évig Hajdúszoboszlón, Kepes Ágnes keramikus-iparművész műhelyében dolgozott, ahol a hagyományostól eltérő, újabb kerámiakészítő eljárásokat tanult meg. Az a hatás, amely ekkor érte, meghatározó volt későbbi életére is.

A híres nádudvari fekete kerámia néhány darabjaA híres nádudvari fekete kerámia néhány darabjaA falusi életformából kiszakadt fiatalember itt ismerte meg az éppen kibontakozó fürdőváros szabadabb légkörét. Később Hódmezővásárhelyen, Budapesten és Debrecenben dolgozott agyag- és porcelángyárakban.

Nádudvarra éppen a feketekerámia újjászületésének idején tért vissza. 1952-ben népművész lett, két év múlva az elsők között nyerte el a Népművészet Mestere címet.

1973-ban Hajdúszoboszlóra költözött, itt, a „nádas házban" rendezte be műhelyét, és kis házi múzeumát. Pedagógus felesége, Papp Irén is segítette a műhelymunkát, ő végezte az edények díszítését. Az elmúlt három és fél évtizedben műhelyében és múzeumában sok ezer látogató fordult meg. Munkái jó néhány hazai és külföldi kiállításon mutatták meg a magyar népi kerámiát és a mester ügyességét.

Fazekas István 2007-ben bekövetkezett halála után élettársa, Áreldt Györgyné Boros Eszter a „nádas házban" lévő kiállítási anyagot Hajdúszoboszló városának ajándékozta. Ebből az anyagból készült az emlékkiállítás a Bocskai István Múzeumban.