képgaléria

Múzeumok Éjszakája

Múzeumok Éjszakája Hajdúszoboszlón

 

 

Június 20-án szombaton egész estés programokkal várja látogatóit a Bocskai Múzeum

 Az idei rendezvény mottója: „Múzeumok éjszakája a művészetek fényében”. A rendezvényen nyíló kiállítások ugyanis a képzőművészetek világába vezetik el a látogatókat. A programok központi helyszíne idén a Bocskai utca 14. szám alatti, Nemzetközi Modern Múzeum és Rácz György Emlékház lesz. Az esztétikai mellett kulináris élménnyel is készül az intézmény: a művészeti múzeumok udvarán kerül megrendezésre a II. Szoboszlói Édességvásár.

            A rendezvény 17.00 órakor Joseph Kádár festőművész Dualizmus című kiállításának megnyitójával kezdődik. A tárlat érdekessége, hogy egy-egy műben két önálló stílus, ötvözéseit figyelhetjük meg. Ezzel azonban nem ér véget a megnyitók sora, 18.00 órakor Fényre vitt gyűjtemény címen a múzeumban őrzött képzőművészeti anyag gyűjteményes kiállítása nyílik meg. A múzeum sötét műtárgyraktárából olyan művészek munkái kerülnek ismét napvilágra, mint Miskolczi László, Cseh Gusztáv, Kígyós Sándor, Szabó László, Kepes Ágnes, vagy Rácz György, akiről egész este életrajzi filmeket is vetít a múzeum a róla elnevezett Emlékházban, a művész emlékét ápoló Rácz György Baráti Kör jóvoltából. Végül 19.00 órakor a szoboszlói születésű Fekete Borbála festő-rajztanár emlékszobáját avatja fel a múzeum.

            A Múzeumok Éjszakáján kulináris élmények és kreatív foglalkozások is várják az érdeklődőket. A II. Szoboszlói Édességvásáron mézeskalácsot, grillázstortát, kézműves csokoládét, helyi méz- és lekvármanufaktúrák termékeit és cukrászsüteményeket kóstolhatnak az édesszájú vendégek. A fárasztó tanévzárók után is érdemes eljönni a múzeumba és édességgel megünnepelni a kiváló tanulmányi eredményeket. A rendezvény és a múzeum összes kiállítása ezen az estén rendkívül kedvezményes, 500 Ft-os belépőjeggyel látogatható. A gyerekek a rendezvény egész ideje alatt kreatív foglalkozásokon vehetnek részt, számos népi kézműves mesterséget kipróbálhatnak.

 

Minden kedves látogatót szeretettel várunk!

 

Dr. Bihari-Horváth László

 

 

Múzeumok Éjszakája programja az alábbi linken letölthető / megtekinthető: 

http://bocskaimuzeum.hu/files/plakat.pdf

Támogatás

logo

A Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága a Közgyűjtemények Kollégiuma 020/35/14 számú döntése alapján 500 000,- Ft vissza nem térítendő támogatást folyósított a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum Gönczy Pállal kapcsolatos dokumentumainak restaurálására (pályázati azonosító: 3560/00212). Az elvégzett állagvédelmi munka leírása és a fotódokumentáció itt olvasható:

http://bocskaimuzeum.hu/files/bocskai_beszamolo_2015.pdf

http://bocskaimuzeum.hu/files/bocskai_beszamolo_kepek.pdf

Bővebben: Támogatás

Múzeumok éjszakája: érdekes programok, kiállításmegnyitó szombaton, június 21-én

Az idén is sok érdekes program várja az érdeklődőket a Múzeumok ÉjszakájánA Múzeumok Éjszakáján érdekes programokkal és finom édességekkel várja látogatóit a szoboszlói Bocskai Múzeum. A múzeum idén a hagyományos édességek világába vezeti el a látogatót, mint ahogy arra a rendezvény mottója is utal: „Múzeumok Éjszakája – Édességek kultúrája". A kultúra szó azért is találó, mert egyszerre fejezi ki az édesítés hagyományát és az édességkészítés művészetét.

Bővebben: Múzeumok éjszakája: érdekes programok,...

A Bocskai Múzeum a Múzeumok Majálisán

Érdeklődők a Bocskai Múzeum sátránálIdén vettünk részt először a Múzeumok Majálisán, vagyis a budapesti „múzeumexpón", május 17-én és 18-án. A borús idő ellenére is rengetegen jöttek el a rendezvényre, sátrunkat több százan keresték fel. Sokan felpróbálták hajdúviseleteinket, illetve vettek részt múzeumpedagógiai foglalkozásainkon.

Bővebben: A Bocskai Múzeum a Múzeumok Majálisán