képgaléria

Felhívás: első világháborús tárgyakat és dokumentumokat várunk

Harc az Isonzó folyónal – propaganda-képeslap az első világháborúbólHarc az Isonzó folyónal – propaganda-képeslap az első világháborúból2014-ben emlékezünk meg az első világháború kitörésének 100. évfordulójáról. A Nagy Háború, ahogyan nevezték, döntően meghatározta a XX. század történetének további alakulását, következményei pedig máig hatnak. A háború rengeteg véráldozatot követelt, mintegy kilenc millió katona esett el a harctereken, a magyar áldozatok száma 600 ezer fő volt. A háború végére Szoboszlón is alig volt olyan család, amely ne lett volna közvetlenül érintett, amelyben ne lett volna a háborúban elesett vagy megsebesült hozzátartozó.

A Bocskai István Múzeum a centenárium alkalmából várja azok jelentkezését, akik első világháborús tárgyakat vagy dokumentumokat (naplók, levelek, tábori levelezőlapok, plakátok stb.), fényképfelvételeket őriznek családjukban Szoboszlón vagy a környező településeken. Végh Antal katonaképeVégh Antal katonaképeVárjuk továbbá azokat a visszaemlékezéseket, melyeket még a háborúban részt vett nagyszüleiktől, dédszüleiktől hallottak arról, milyen volt az élet és a halál a hadszíntereken, a hadifogságban, és hogyan változtatta meg a háború az otthon maradottak helyzetét a hátországban. Ezeket a múzeum – a tulajdonosok előzetes engedélyével – digitalizálja, és a honlapján (www.bocskaimuzeum.hu) kívánja közzétenni.
Nem csupán kérünk azonban: a Bocskai Múzeum saját gyűjteményének darabjait is közzéteszi honlapján. Az első lépést már megtettük, új helytörténeti kiállításunkban részletek hallhatók Szilágyi Lajos és felesége 1914-1915-ös levelezéséből.
Az Önök által beküldött, kölcsönadott tárgyak, dokumentumok segítségével létre tudjuk hozni a Nagy Háború digitális közösségi emlékezetének tárhelyét, és ezek az emléktárgyak a későbbiekben egy múzeumi kiállítás alapját is képezhetik.
Emlékezzünk együtt, és tegyük közössé családjaink világháborúról őrzött emlékét!

Jelentkezéseiket az drótpostán (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ) vagy az 52/362-165-ös telefonszámon várjuk.