képgaléria

Múzeumok éjszakája: érdekes programok, kiállításmegnyitó szombaton, június 21-én

Az idén is sok érdekes program várja az érdeklődőket a Múzeumok ÉjszakájánAz idén is sok érdekes program várja az érdeklődőket a Múzeumok ÉjszakájánA Múzeumok Éjszakáján érdekes programokkal és finom édességekkel várja látogatóit a szoboszlói Bocskai Múzeum. A múzeum idén a hagyományos édességek világába vezeti el a látogatót, mint ahogy arra a rendezvény mottója is utal: „Múzeumok Éjszakája – Édességek kultúrája". A kultúra szó azért is találó, mert egyszerre fejezi ki az édesítés hagyományát és az édességkészítés művészetét.

A múzeum 17.00 órakor nyíló új időszaki kiállítása is ehhez a tematikához kapcsolódik. A „Tűztakarók – Erdélyi kürtőkincsek népművészete" című kiállítás azokat a kályhacsempéket mutatja be, melyek egykor nemzeti édességünk, a kürtőskalács sütőalkalmatosságait, az ún. kürtőket díszítették. A múzeum a Tiszántúl legnagyobb népi kerámia-kiállítóhelyétől, a Rozsnyai Gyűjteménytől kérte kölcsön ezt a gyönyörű népművészeti anyagot, amely csak néhány napig, június 26-ig tekinthető meg Hajdúszoboszlón.

A kiállítás kísérőrendezvényeként Múzeumi Édességvásár várja a látogatókat ugyancsak 17.00 órától. Itt olyan finomságokat kóstolhatnak az érdeklődők, mint a debreceni mézes- és az erdélyi kürtőskalács, a nádudvari grillázstorta, vagy a szoboszlói mézkészítmények. Külön érdekessége lesz a vásárnak a jázminpakócás (sztíviás) termékbemutató, melyen sztíviás túrórudit és fagylaltot, tönkölybúzás házi süteményeket, hűsítő édesteákat és szörpöket ismerhetnek meg a látogatók.

A sztívia, mint a répacukor alternatívája Európa-szerte hódít, ami elsősorban az egészségre gyakorolt kedvező hatásainak köszönhető. Ezeket részletesen bemutatják annak a konferenciának az előadói, amely a Múzeumok Éjszakája napján, 10.00 és 15.00 óra között kerül megrendezésre, a Debreceni Egyetem és Bocskai Múzeum közös szervezésében. A „Stevia – A természetes édesítés kultúrája" című konferencián agrárszakemberek, orvosok és kultúrakutatók ismertetik a növény és a belőle készített édesítőszer tulajdonságait. A konferencia regisztrációhoz kötött (bejelentkezés: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ).

A Múzeumok Éjszakáján a helytörténet szerelmesei sem maradhatnak program nélkül. 18.00 órakor nyitjuk meg a „Hajdúszoboszló az első világháborúban" című időszaki kiállítást, amely a múzeum fotó- és dokumentumanyaga alapján mutatja be a 100 éve kitört „nagy háború" helyi és országos eseményeit. Az emlékkiállításon katonai hagyományőrzők tartanak bemutatót, de számos világháborús tárgy is megtekinthető lesz.

A rendezvény 400 Ft-os teljes árú és 200 Ft-os kedvezményes (diák, nyugdíjas, stb.) belépő-jeggyel látogatható, amely feljogosít a múzeum helytörténeti, népművészeti, modern művészeti és retró kiállításainak megtekintésére is. A gyerekek a rendezvény egész ideje alatt kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, kipróbálhatják a nemezelést, a bőrőzöst és a fazekazást.

A rendezvény támogatói: Hajdúszoboszló Város Önkormányzata, Kovács Máté Művelődési Központ és Könyvtár, Hungarospa Hajdúszoboszló Zrt.

Részletes program: http://bocskaimuzeum.hu/files/plakat.pdf

Minden kedves látogatót szeretettel várunk!

Bihari-Horváth László
múzeumigazgató